Mingea

Mingea de oina este sferica, cu diametrul de cca. 8 cm, circumferinta de cca. 25 cm si greutatea de cca. 140 gr. Ea este confectionata din piele si se umple cu par de cal, bovine sau porc, in nici un caz cu rumegus, carpe, pietre, nisip sau par argasit.

 

Pentru jocurile dintre copii se folosesc mingi cu diametrul de cca. 7 cm, circumferinta de cca. 22 cm, iar greutatea de cca. 100 gr. Mingea trebuie sa fie confectionata din 8 bucati de piele, taiate in forma de triunghiuri echilaterale curbe si cusute intre ele avand aceeasi culoare.

 

Fiecare echipa este obligata sa prezinte inainte de inceperea jocului (la alegerea terenului) un baston de bataie regulamentar si o minge. Arbitrul va alege mingea cu care se va juca. Fiecare echipa sa intrebuinteze la bataie bastonul propriu.

 

 

Bastonul de bataie si mingea nu se pot schimba in timpul jocului decat daca arbitrul constata ca nu mai pot fi folosite (mingea si bastonul rupt) ori mingea uda (numai la repriza). Unul din arbitri poate lua aceasta masura si la sesizarea celuilalt arbitru sau a unuia dintre capitanii de echipa.